2008, Časová línia, Cichlidy, Malawi cichlidy, Príroda, Ryby, Živočíchy

Pseudotropheus saulosi

Hits: 7147

Druh jaze­ra Mala­wi. Samič­ka je žlto­hne­dá, samec je sfar­be­ný do modra.

Odka­zy

Use Facebook to Comment on this Post

2007, Africké cichlidy, Časová línia, Cichlidy, Malawi cichlidy, Príroda, Ryby, Živočíchy

Pseudotropheus elongatus

Hits: 13606

Dru­hy rodu Pse­udot­rop­he­us: ater, auro­ra, bar­lo­wi, crab­ro, cyane­us, dema­so­ni, ele­gans, elon­ga­tus, fain­zil­be­ri, fla­vus, fus­co­ides, fus­cus, hajo­ma­y­lan­di, lanis­ti­co­la, living­sto­nii, lom­bar­doi, lon­gi­or, lucer­na, mac­ropht­hal­mus, mic­ros­to­ma, minu­tus, modes­tus, novem­fas­cia­tus, pur­pu­ra­tus, sau­lo­si, soco­lo­fi, trop­he­ops gra­ci­li­or, trop­he­ops roman­di, trop­he­ops trop­he­ops, tur­si­ops, wil­liam­si, zebra.

Pse­udot­rop­he­us elongatus

Elon­ga­tu­sy sú ende­mi­tom jaze­ra Mala­wi. Syno­ny­má: Nanoc­hro­mis gabo­nu­icus, Para­na­noc­hro­mis bre­vi­ros­tris, Para­noc­hro­mis orna­tus, Para­na­oc­hro­mis axel­ro­di, Pel­ma­toc­hro­mis cau­di­fas­cia­tus, Pel­ma­toc­hro­mis lon­gi­ros­tris. V rám­ci dru­hu Pse­udot­rop­he­us elon­ga­tus je usta­no­ve­ný kom­plex – dru­ho­vá sku­pi­na, do kto­rej okrem pra­vé­ho P. elon­ga­tus pat­rí ešte ďal­ších 5 dru­hov: P. ater, P. cyane­us, P. fla­vus, P. lon­gi­or, P. modes­tus a množ­stvo foriem. Mpan­gá­če sú for­mou dru­hu Pse­udot­rop­he­us elon­ga­tus, čo je z hľa­dis­ka taxo­no­mic­ké­ho snáď naj­pes­trej­ší druh, vytvá­ra­jú­ci úcty­hod­né množ­stvo foriem, jed­nou z nich je aj P. e. mpan­ga. Počas impo­no­va­nia sam­ca samič­ke sa dosť výraz­ne sam­ček pre­far­bí na ove­ľa kon­trast­nej­šiu kom­bi­ná­ciu. Vte­dy je bož­ský, a keď sa začne pred­vá­dzať samič­ke, tak je to úžas­né. Samič­ky mpan­gá­čov dosa­hu­jú veľ­mi malých roz­me­rov a sam­ce nie sú na tom tiež prá­ve naj­lep­šie. Mla­dé samič­ky držia už vo veľ­mi mla­dom veku svo­je potom­stvo. Iné dru­hy si mpan­gá­če veľ­mi nevší­ma­jú. Obe pohla­via, ale viac sam­ček sa sprá­va pomer­ne rezer­vo­va­ne, v pred­ných čas­tiach akvá­ria sa tak­mer neuka­zu­je. Regis­tru­jem tie­to for­my Pse­udot­rop­he­us elon­ga­tus: agg­res­si­ve, agg­res­si­ve Mum­bo, agg­res­si­ve Nakat­hen­ga, bar, bee, Boadzu­lu, bro­wn, deep water, deep water Mbam­ba, gold bar, gold bar Kuyu, gold bar Liko­ma, gre­en­back, Hai, Chai­lo­si, Che­we­re, Chi­po­ka, Chi­su­mu­lu, Chi­tim­ba, Kiron­do, Luhu­chi, Mara, Masimb­we, Mba­ko, Mbam­ba, Mben­ji blue, Mben­ji bro­wn, Metan­gu­la, Mozam­bi­que bro­wn, mpan­ga, Nama­len­je, Ndum­bi, Ngku­yo, Nkha­ta blue, Nkha­ta bro­wn, orna­tus, orna­tus Chu­wa, reef, robust, Ruar­we, slab, spot, spot Tun­du rocks, zai­wan, Usi­sya, yel­low tail.

Odka­zy

Use Facebook to Comment on this Post

2007, 2008, Africké cichlidy, Časová línia, Cichlidy, Príroda, Ryby, Tanganika cichlidy, Živočíchy

Cyphotilapia gibberosa – divoký závan Afriky

Hits: 13764

Druh Cyp­ho­ti­la­pia gib­be­ro­sa sa pova­žo­val za for­mu Cyp­ho­ti­la­pia fron­to­sa. C. fron­to­sa má na tele o jeden prieč­ny pruh viac ako C. gib­be­ro­sa. Oba dru­hy sú pre mňa pred­sta­vi­te­lia naj­di­vo­kej­šej for­my prí­ro­dy a záro­veň sym­bol­mi Afri­ky. Dosa­hu­je 30 – 50 cm. V prí­ro­de žije v hlb­ších čas­tiach jaze­ra Tan­ga­ni­ka – zhu­ba 40 met­rov pod hla­di­nou. Pri výlo­ve je nut­né postu­po­vať postup­ne, inak dôj­de ku poško­de­niu ply­no­vé­ho mechú­ru. Tan­ga­ny­i­ka uvá­dza, že odlo­ve­nie pre­to trvá 4 – 5 dní.

V akvá­riu je nie­ke­dy zau­jí­ma­vé, ako pri­jí­ma potra­vu z dna. Ako sacie čer­pad­lo – pri­blí­ži sa a nasa­je vodu do seba. Potra­va sa jej tla­kom dosta­ne do papu­le. Sub­strát potom vypľu­je. Veľ­mi zau­jí­ma­vé to je v prí­pa­de ak žerie “blchy”. Ako potra­va je pre ne vhod­ná väč­šia stra­va, pri­jí­ma aj rybie filé, veľ­mi rady žerú patent­ky, ale aj špa­ge­ty. Ryby pri­bliž­ne do sied­mich cen­ti­met­rov sú pre ne potra­vou. Fron­tó­zy sú veľ­ké ryby, veď len na výš­ku môžu dosiah­nuť viac ako 10 cm. Hodí sa to väč­šie­ho akvá­ria, odpo­rú­čal by som 1 000 lit­rov a viac. V níz­kom akvá­riu trpia ich prs­né plut­vy. Z hľa­dis­ka nároč­nos­ti by som Cyp­ho­ti­la­pie zhod­no­til ako stred­ne nároč­nú. Je to inte­li­gent­ná ryba, kto­rá sa doká­že naučiť pri­jí­mať potra­vu aj z ruky, nechá sa aj pohla­diť. Je však ľaka­vá a vzhľa­dom na svo­ju silu, doká­že riad­ne ošplie­chať aj vás. Pri pri­jí­ma­ní potra­vy je fron­tó­za agre­sív­nej­šia. O jed­né­ho jedin­ca Copa­dic­hro­mis bor­le­yi kadan­gxo red fin som pri­šiel dosť kuri­óz­nym spô­so­bom. Pri pri­jí­ma­ní potra­vy sa ako vždy nekom­pro­mis­ne pcha­li bor­le­já­ky ku stra­ve. Len­že Cyp­ho­ti­la­pia gib­be­ro­sa bola ešte hlad­nej­šia a hlav­ne sil­nej­šia. Jej ústa sú naozaj gran­di­óz­ne a keď­že ned­ba­la na násled­ky, milej samič­ke Copa­dic­hro­mi­sa nača­la tvár. Na jed­nej stra­ne sa nasky­tol vidi­teľ­ný šrám, na dru­hej ešte väč­ší plus oko, kto­ré drža­lo len na zopár mili­met­roch. Bod­ku súbo­ja o potra­vu dokon­čil Pse­udot­rop­he­us soco­lo­fi albin, kto­rý musím pri­plá­val k pos­ti­hnu­tej, otvo­ril papu­ľu, namie­ril a sil­ným trhom oko s pôžit­kom spa­pal. Ako­by nič iné nebo­lo nápl­ňou jeho exis­ten­cie, len čakať na takú­to prí­le­ži­tosť. – po tom­to neha­neb­nom akte okam­ži­te ale pokoj­ne ufu­jaz­dil preč. Iné ryby nevší­ma­jú, majes­tát­ne plá­va­jú a nič ich za nor­mál­nych okol­nos­tí nevy­ru­ší. Ale pokiaľ sa nie­kto­ré ryba posta­ví pro­ti nej, doká­že sa účin­ne brá­niť. Nie­kto­ré jedin­ce sú tem­pe­ra­men­tnej­šie, avšak fron­tó­zy sú zväč­ša pokoj­né. Voči sebe, vlast­né­mu dru­hu, sú čas­to veľ­mi aktív­ne. Roz­mno­žo­va­nie je ťaž­šie, za hlav­ný pred­po­klad by som pova­žo­val pokoj.

Odka­zy

Use Facebook to Comment on this Post

2006, 2007, 2008, Africké cichlidy, Časová línia, Cichlidy, Malawi cichlidy, Príroda, Ryby, Živočíchy

Maylandia estherae – marmelády z Afriky

Hits: 21356

Regis­tru­jem tie­to for­my May­lan­dia est­he­rae: albi­no, ben­ga, bevous, bevou chi­te­ko bay, black dor­sal, blue, blue b, blue bar­red zeb­ra, blue ber­ry mar­ma­la­de cat, blue, blue gold, blue ob, blue reef, blue reef nami­si rock, blu­e­fa­ce, cobalt, cove moun­tain bb, cove moun­tain o, cove moun­tain ob, dum­py, dwarf, gold lion, gold usi­sya, gold, goldb­re­ast, goldb­re­ast mbam­ba hig­ga reef, goldb­re­ast mbam­ba, goldb­re­ast oran­ge top, goldb­re­ast oran­ge top bb, goldb­re­ast oran­ge top hon­gi, goldb­re­ast oran­ge top lun­du, goldb­re­ast oran­ge top o, goldb­re­ast oran­ge top ob, goldb­re­ast oran­ge top pombo, goldb­re­ast oran­ge top puulu, hai reef b, hai reef, hai reef o, hai reef ob, cha­ro, chi­lum­ba, chi­lum­ba chi­ten­di, chi­su­mu­lu, kan­jin­do, kan­jin­do ob, kiron­do, liko­ma, lions cove, lon­do, long pel­vic, long pel­vic hara, luhu­chi rocks, lun­do island, mag­pie, mai­so­ni reef, makan­ji­la, makan­ji­la bb, makan­ji­la ob, makan­ji­la o, man­da, man­da bb, mara, mara point, mar­ma­la­de cat pombo rocks, masin­je, mbam­ba bay kom­pakt bb, mbam­ba bay kom­pakt, mbam­ba bay kom­pakt ob, mben­ji, mben­ji b, mben­ji ob, mbo­we, mem­be deep, minos reef, mozam­bi­que, mpan­ga, ndum­bi reef, nkan­da, nkha­ta bay, o morph, ob pea­cocks, pat­ric­ki, pombo, pombo rocks, pon­ta mes­su­li, puulu, puulu bb, puulu ob, puulu o, red dor­sal, red dor­sal bb, red blue, red dor­sal o, ruar­we, sam­bia reef, slim, south, thum­bi west, undu point, west reef, yel­low bel­ly, yel­low tail, zim­bab­we island.

May­lan­dia est­he­rae mar­ma­la­de cat – May­lan­dia est­he­rae OB morph

Samič­ky sú poma­ran­čo­vo oran­žo­vé s čier­ny­mi fľak­mi. Je zau­jí­ma­vé, že čím sú star­šie, tým je ich sfar­be­nie kraj­šie. Sam­ci sú viac do žlto­ru­žo­va, a naj­mä domi­nant­né jedin­ce majú mod­rý odlesk. Nie­kto­rí sú bela­sí – pri­po­mí­na­jú May­lan­dia cal­lai­nos, ale­bo až tak­mer tma­vo­mod­rí. Iné sam­ce sú sfar­be­né do bor­do­voh­ne­ho. Takí­to nefľa­ka­tí sam­ci majú vidi­teľ­né zeb­ro­vi­té prieč­ne pru­ho­va­nie. Sam­ce doras­ta­jú do väč­šej dĺž­ky ako samice.

Raz som bol sved­kom zau­jí­ma­vej situ­ácie pri odcho­ve potom­stva – samič­ka drža­la mla­dé v pôrod­nič­ke. Pred­tým ako som ju tam pre­lo­vil, vši­mol som si na nej, že je neja­ko pri­veľ­mi letar­gic­ká, vyčer­pa­ná. Podo­tý­kam, že to bolo zhru­ba na pia­ty deň jej teho­ten­stva. Po troch týžd­ňoch samič­ka vypľu­la mla­dé, bolo ich iba osem. Nie­kto­ré už boli pek­ne vyvi­nu­té, ale iné mali ešte nestrá­ve­ný žĺt­ko­vý vak, čomu som sa čudo­val. Samič­ke som aj pred­tým týž­deň ponú­kal živé rupi­ce a mik­ry. Rupi­ce si cez deň nevší­ma­la, ale do rána zmiz­li. Samič­ka bola veľ­mi vyčer­pa­ná. Keď­že som chcel, aby sa o svo­je potom­stvo ešte sta­ra­la, skú­sil som pokus­ne ju patent­ka­mi nakŕ­miť. Našťas­tie to vyšlo ako som si pred­sta­vo­val. Samič­ka sa nakŕ­mi­la a večer ryb­ky všet­ky vyzbie­ra­la. Dve nechá­va­la napos­pas, neve­de­la sa poriad­ne dostať ku koko­su, pod kto­rým boli vtes­na­né, tak som jej tro­chu kokos posu­nul a vza­la aj tie. Situ­ácia sa opa­ko­va­la den­ne ešte asi šty­ri krát. Ráno samič­ka “čaka­la” na potra­vu, nažra­la sa a potom, naj­mä na noc svo­je potom­stvo opäť pri­ja­la do papuľ­ky. Po tom­to čase, keď už som videl, že plô­dik má žĺt­ko­vý vak strá­ve­ný, som samič­ku odlo­vil. Budú to veľ­mi dob­ré ryb­ky, keď sa im dosta­lo takej­to aj medzi afric­ký­mi cich­li­da­mi oje­di­ne­lej opa­te­ry, plnej lás­ky. Ak budú schop­né v dospe­los­ti samič­ky robiť rov­na­ké veci, bude to veľ­ký úspech – majú na to predpoklad.

Syno­ny­mom ku pome­no­va­niu May­lan­dia je Met­riac­li­ma. Regis­tru­jem tie­to dru­hy May­lan­dia: auro­ra, bar­lo­wi, bene­tos, cal­lai­nos, crab­ro, cyne­us­mar­gi­na­tus, ele­gans, emmil­tos, est­he­rae, fain­zil­be­ri, gres­ha­kei, hajo­ma­y­lan­di, hete­ro­pic­ta, chry­so­mal­los, lanis­ti­co­la, living­sto­ni, lom­bar­doi, mben­ji, melab­ran­chi­on, pha­e­os, pur­sa, pyr­so­no­tus, thap­si­no­gen, xans­to­ma­chus, zebra.

May­lan­dia est­he­rae o morph

Zná­my druh aj ako Pse­udot­rop­he­us zeb­ra red red. Syno­ny­mom je aj rodo­vý názov Met­riac­li­ma. Akva­ris­tic­kým slan­gom to sú red­ky. Ako vid­no niž­šie, nie­ke­dy mela­ní­no­vé far­bi­vo vyra­zí a potom je zra­zu tá pek­ná oran­žo­vá ryba posia­ta čier­ny­mi bod­ka­mi až fľak­mi. Je to nor­mál­ny jav, kto­rý pre­bie­ha aj v čase – v istej fáze živo­ty sú red­ky z malý­mi čier­ny­mi bod­ka­mi, ino­ke­dy z väč­ší­mi. Čas­to nema­jú žiad­ne čier­ne far­bi­vo na sebe. Samič­ka je oran­žo­vo žltá a sam­ček je ble­do­žl­tý, naj­mä v čase páre­nia s odles­kom do ble­do­mod­ra. Pohla­vie sa dá rozo­znať jed­no­du­cho, prav­da podob­ne ako u ostat­ných po dosia­hnu­tí dospe­los­ti, resp. po pre­far­be­ní. Red­ky sú veľ­mi čas­té afric­ké cich­li­dy v obcho­doch s rybič­ka­mi. Samec je typic­ky drzý, samič­ky si vedia závi­dieť, keď majú mla­dé, doslo­va nie­ke­dy žiarlia.

Odka­zy:

Use Facebook to Comment on this Post