Hits: 24259

Bojov­ni­ca pat­rí medzi laby­rint­ky. Samot­ný rod Bet­ta má opí­sa­ných množ­stvo dru­hov: aka­ren­sis, albi­mar­gi­na­ta, ana­ba­to­ides, balun­ga, bel­li­ca, bre­vi­obe­sus, bro­wno­rum, bro­wno­rum, sara­wak, bur­di­ga­la, chan­no­ides, chan­no­ides maha­kam, chi­ni, chlo­rop­ha­rynx, coc­ci­na, dimi­dia­ta, edit­hae, eni­sae, foers­chi, foers­chi man­dor, fus­ca­hip­po­si­de­ros, imbel­lis, livi­da, livi­da tajong karang, mac­ros­to­ma, mini­opin­na, ocel­la­ta, pato­ti, per­sep­ho­ne, pi, pic­ta, pin­gu­is, pri­ma­pug­nax, pug­nax kapu­as, pulch­ra, pulch­ra pon­tian, rena­ta, rub­ra­ru­ti­lans, schal­le­ri, simo­rum, sim­plex, sma­rag­di­na, sp. bang­ka, sp. kapu­as, sp. maha­chai, sp. nort­hern, sp. sang­gau, sp. suka­da­na, sp. tay­an, spi­lo­to­ge­na, splen­dens, splen­dens ko samui, splen­dens pine­app­le yel­low, stro­hi, tae­nia­ta, tomi, tus­sy­ae, uni­ma­cu­la­ta, uni­ma­cu­la­ta muara wahu, uni­ma­cu­la­ta san­ta­kan, waseri.

Bojov­ni­ce dýcha­jú špe­ci­fic­kým dýcha­cím ústro­jom – laby­rin­tom dýchať atmo­sfé­ric­ký kys­lík. To jej dáva mož­nosť pre­ží­vať v malých zaras­te­ných výcho­do­á­zij­ských mlá­kach, kto­ré sú chu­dob­né na kys­lík. Je o nej zná­me, že sam­ce medzi sebou boju­jú čas­to krát na život a na smrť. Keď­že sú závis­lé od atmo­sfé­ric­ké­ho kys­lí­ka. Občas sa potre­bu­jú ísť nadých­nuť na hla­di­nu. Je veľ­mi zau­jí­ma­vé, že aj počas ostré­ho súbo­ja samec, kto­rý nepot­re­bu­je sa ísť nadých­nuť, počká na svoj­ho soka, kým sa nadých­ne. K ostat­ným neprí­buz­ným dru­hom sa sprá­va až apa­tic­ky, tak­že je mož­né ju mať v spo­lo­čen­skom akvá­riu, za pred­po­kla­du iba jed­né­ho sam­ca v nádr­ži. Aj keď sa mla­dé jedin­ce bojov­níc v mla­dos­ti medzi sebou neklb­čia. Ak sa vám to z neja­ké­ho dôvo­du pred­sa nepo­da­rí dodr­žať, tak je vhod­né mať v nádr­ži množ­stvo úkry­tov, plá­va­jú­cich rast­lín, v kto­rých môžu ryby nájsť viac poko­ja. Neho­dí sa ani kom­bi­no­vať bojov­ni­cu s rájov­com (Mac­ro­po­dus spp.), gura­mou – Tri­cho­gas­ter . Tie­to ázij­ské tig­re by si nedop­ria­li poko­ja – voči sebe sa sprá­va­jú nepriateľsky.

Bojov­ni­ca je pomer­ne nená­roč­ná, pri roz­mno­žo­va­ní si sam­ce sta­va­jú peno­vé hniez­do – nabe­ra­jú vzduch do úst a pod hla­di­nou s tými­to malý­mi bub­lin­ka­mi vytvá­ra­jú priam kolís­ku. Pre­to je nevy­hnut­né, aby sa hla­di­na vody veľ­mi v takom­to prí­pa­de nehý­ba­la, ale­bo pohy­bo­va­la len mier­ne. Plá­va­jú­ce rast­li­ny, rast­li­ny na hla­di­ne sú víta­nou súčas­ťou nor­mál­ne­ho cho­vu aj odcho­vu bojov­níc. Plô­dik je veľ­mi drob­ný, vyža­du­je na začiat­ku kŕme­nie nálev­ní­kom, ale­bo inou veľ­mi malou živou potra­vou. Je náchyl­ný na tep­lot­né výky­vy, pre­to je nut­né im zame­dziť zme­nám tep­lo­ty v celom vod­nom stĺp­ci. Pre­to je nanaj­výš vhod­né zakryť čo naj­tes­nej­šie hla­di­nu akvá­ria. Je opti­mál­ne, aby voda mala rov­na­kú tep­lo­tu ako tep­lo­ta vzdu­chu nad hla­di­nou. Medzi Bet­ta splen­dens sú vyšľach­te­né rôz­ne fareb­né for­my, naj­čas­tej­šie sú čer­ve­ná, mod­rá, zele­ná, žltá. Okrem toho regis­tru­jem tie­to for­my a štan­dar­dy: cro­wn­tail, half­mo­on, pla­kat, ko samui, pine­app­le yel­low a mno­hé iné. Pre posu­dzo­va­ní betiek exis­tu­jú via­ce­ré štan­dar­dy, v mno­hých prí­pa­doch pri­ná­ša­jú dia­met­rál­ne odliš­né výsled­ky. Zväč­ša sa aj jed­not­li­vé ško­ly nech­cú dohod­núť, ani sa vzá­jom­ne obo­ha­tiť. Tra­dí­cia výstav bojov­níc je aj na Slo­ven­sku, aj v Čes­ku. U nás sa koná­va­li v posled­nom obdo­bí výsta­vy bojov­níc pre­dov­šet­kým v Mar­ti­ne, v Ban­skej Bys­tri­ci a v posled­nej dobe je veľ­mi aktív­na Bra­ti­sla­va.


The Bet­ta fish belo­ngs to the laby­rinth fish fami­ly. The Bet­ta genus inc­lu­des a lar­ge num­ber of desc­ri­bed spe­cies: aka­ren­sis, albi­mar­gi­na­ta, ana­ba­to­ides, balun­ga, bel­li­ca, bre­vi­obe­sus, bro­wno­rum, bro­wno­rum, sara­wak, bur­di­ga­la, chan­no­ides, chan­no­ides maha­kam, chi­ni, chlo­rop­ha­rynx, coc­ci­na, dimi­dia­ta, edit­hae, eni­sae, foers­chi, foers­chi man­dor, fus­ca­hip­po­si­de­ros, imbel­lis, livi­da, livi­da tajong karang, mac­ros­to­ma, mini­opin­na, ocel­la­ta, pato­ti, per­sep­ho­ne, pi, pic­ta, pin­gu­is, pri­ma­pug­nax, pug­nax kapu­as, pulch­ra, pulch­ra pon­tian, rena­ta, rub­ra­ru­ti­lans, schal­le­ri, simo­rum, sim­plex, sma­rag­di­na, sp. bang­ka, sp. kapu­as, sp. maha­chai, sp. nort­hern, sp. sang­gau, sp. suka­da­na, sp. tay­an, spi­lo­to­ge­na, splen­dens, splen­dens ko samui, splen­dens pine­app­le yel­low, stro­hi, tae­nia­ta, tomi, tus­sy­ae, uni­ma­cu­la­ta, uni­ma­cu­la­ta muara wahu, uni­ma­cu­la­ta san­ta­kan, waseri.

Bet­tas bre­at­he using a spe­ci­fic bre­at­hing organ – the laby­rinth – to bre­at­he atmo­sp­he­ric oxy­gen. This enab­les them to sur­vi­ve in small, oxygen-​poor, over­gro­wn fres­hwa­ter habi­tats in Sout­he­ast Asia. It is kno­wn that males often fight each other to the death sin­ce they depend on atmo­sp­he­ric oxy­gen. Some­ti­mes they need to swim to the sur­fa­ce to bre­at­he. Inte­res­tin­gly, even during a fier­ce fight, a male that does not need to go to the sur­fa­ce for air will wait for his oppo­nent to bre­at­he. They beha­ve apat­he­ti­cal­ly towards other unre­la­ted spe­cies, so it is possib­le to keep them in a com­mu­ni­ty aqu­arium, assu­ming only one male is pre­sent in the tank. Even though young Bet­ta indi­vi­du­als do not fight each other in the­ir youth. If for some rea­son you can­not mana­ge to adhe­re to this rule, it is advi­sab­le to have plen­ty of hiding pla­ces and flo­ating plants in the tank whe­re the fish can find more pea­ce. It is also not advi­sab­le to com­bi­ne Bet­tas with para­di­se fish (Mac­ro­po­dus spp.) or gou­ra­mis – Tri­cho­gas­ter. The­se Asian tigers would not tole­ra­te each other – they beha­ve hos­ti­le­ly towards each other.

Bet­ta fish are rela­ti­ve­ly unde­man­ding. During bre­e­ding, males build a bubb­le nest – they col­lect air in the­ir mouths and under the water, they use the­se small bubb­les to cre­a­te a sort of crad­le. The­re­fo­re, it is essen­tial for the water sur­fa­ce to remain very still or move only slight­ly in such a case. Flo­ating plants and plants on the sur­fa­ce are a wel­co­me addi­ti­on to the nor­mal care and bre­e­ding of Bet­tas. The fry is very small and requ­ires fee­ding with infu­so­ria or other very small live food at the begin­ning. They are sus­cep­tib­le to tem­pe­ra­tu­re fluc­tu­ati­ons, so it is neces­sa­ry to pre­vent them from chan­ges in tem­pe­ra­tu­re throug­hout the water column. The­re­fo­re, it is high­ly recom­men­ded to cover the sur­fa­ce of the aqu­arium as tight­ly as possib­le. It is opti­mal for the water to have the same tem­pe­ra­tu­re as the air tem­pe­ra­tu­re abo­ve the sur­fa­ce. Among Bet­ta splen­dens, vari­ous color forms have been bred, most com­mon­ly red, blue, gre­en, yel­low. In addi­ti­on, I also regis­ter the­se forms and stan­dards: cro­wn­tail, half­mo­on, pla­kat, ko samui, pine­app­le yel­low, and many others. The­re are seve­ral stan­dards for jud­ging Bet­tas, which often bring dia­met­ri­cal­ly dif­fe­rent results. In most cases, indi­vi­du­al scho­ols do not want to agree or enrich each other. The tra­di­ti­on of Bet­ta exhi­bi­ti­ons exists in both Slo­va­kia and the Czech Repub­lic. Recen­tly, Bet­ta exhi­bi­ti­ons have been held pri­ma­ri­ly in Mar­tin, Ban­ská Bys­tri­ca, and recen­tly, Bra­ti­sla­va has beco­me very active.


Bet­ta gehört zu den laby­rinth­fis­chen. Die Gat­tung Bet­ta umfasst vie­le besch­rie­be­ne Arten: aka­ren­sis, albi­mar­gi­na­ta, ana­ba­to­ides, balun­ga, bel­li­ca, bre­vi­obe­sus, bro­wno­rum, bro­wno­rum, sara­wak, bur­di­ga­la, chan­no­ides, chan­no­ides maha­kam, chi­ni, chlo­rop­ha­rynx, coc­ci­na, dimi­dia­ta, edit­hae, eni­sae, foers­chi, foers­chi man­dor, fus­ca­hip­po­si­de­ros, imbel­lis, livi­da, livi­da tajong karang, mac­ros­to­ma, mini­opin­na, ocel­la­ta, pato­ti, per­sep­ho­ne, pi, pic­ta, pin­gu­is, pri­ma­pug­nax, pug­nax kapu­as, pulch­ra, pulch­ra pon­tian, rena­ta, rub­ra­ru­ti­lans, schal­le­ri, simo­rum, sim­plex, sma­rag­di­na, sp. bang­ka, sp. kapu­as, sp. maha­chai, sp. nort­hern, sp. sang­gau, sp. suka­da­na, sp. tay­an, spi­lo­to­ge­na, splen­dens, splen­dens ko samui, splen­dens pine­app­le yel­low, stro­hi, tae­nia­ta, tomi, tus­sy­ae, uni­ma­cu­la­ta, uni­ma­cu­la­ta muara wahu, uni­ma­cu­la­ta san­ta­kan, waseri.

Kampf­fis­che haben ein spe­zi­fis­ches Atmung­sor­gan – das Laby­rinth – um atmo­sp­hä­ris­chen Sau­ers­toff zu atmen. Das ermög­licht ihnen zu über­le­ben in kle­i­nen, mit Pflan­zen bewach­se­nen Gewäs­sern in Südos­ta­sien, die arm an Sau­ers­toff sind. Es ist bekannt, dass Männ­chen oft bis zum Tod kämp­fen, da sie auf atmo­sp­hä­ris­chen Sau­ers­toff ange­wie­sen sind. Manch­mal müs­sen sie an die Was­se­ro­berf­lä­che sch­wim­men, um Luft zu schnap­pen. Es ist inte­res­sant, dass auch wäh­rend eines schar­fen Kamp­fes ein Männ­chen, das nicht zum Atmen an die Oberf­lä­che muss, war­tet, bis sein Geg­ner Luft holt. Gege­nüber ande­ren nicht ver­wand­ten Arten ver­hal­ten sie sich eher apat­hisch, sodass sie in einem Geme­in­schaft­sa­qu­arium mit nur einem Männ­chen in der Anla­ge gehal­ten wer­den kön­nen. Auch wenn jun­ge Kampf­fis­che in ihrer Jugen­dze­it nicht mite­i­nan­der kämp­fen. Falls es aus irgen­de­i­nem Grund nicht mög­lich ist, die­ses Regel ein­zu­hal­ten, ist es rat­sam, vie­le Vers­tec­ke und Sch­wim­men­de Pflan­zen im Aqu­arium zu haben, in denen die Fis­che mehr Ruhe fin­den kön­nen. Es wird auch nicht emp­foh­len, Kampf­fis­che mit Faden­fis­chen (Mac­ro­po­dus spp.) oder Gura­mis – Tri­cho­gas­ter – zu kom­bi­nie­ren. Die­se asia­tis­chen Tiger wür­den kei­nen Frie­den fin­den – sie ver­hal­ten sich feind­se­lig zueinander.

Kampf­fis­che sind bei der Zucht recht ans­pruchs­los. Das Männ­chen baut ein Schaum­nest – es nimmt Luft in den Mund und erze­ugt unter Was­ser mit die­sen kle­i­nen Bla­sen eine Art Wie­ge. Daher ist es uner­läss­lich, dass sich die Was­se­ro­berf­lä­che in einem sol­chen Fall nicht stark bewegt oder nur leicht bewegt. Sch­wim­men­de Pflan­zen und Pflan­zen an der Was­se­ro­berf­lä­che sind eine will­kom­me­ne Ergän­zung zur nor­ma­len Hal­tung und Zucht von Kampf­fis­chen. Die Brut ist sehr kle­in und benötigt zu Beginn eine Füt­te­rung mit Infu­so­rien oder ande­rer sehr kle­i­ner leben­der Nahrung. Sie sind anfäl­lig für Tem­pe­ra­tursch­wan­kun­gen, daher ist es wich­tig, Tem­pe­ra­tursch­wan­kun­gen im gesam­ten Was­ser­sä­u­le zu ver­me­i­den. Daher ist es äußerst rat­sam, die Oberf­lä­che des Aqu­ariums mög­lichst abzu­dec­ken. Es ist opti­mal, wenn das Was­ser die gle­i­che Tem­pe­ra­tur wie die Luft­tem­pe­ra­tur über der Oberf­lä­che hat. Zwis­chen Bet­ta splen­dens wur­den vers­chie­de­ne Farb­for­men gezüch­tet, am häu­figs­ten sind rot, blau, grün und gelb. Darüber hinaus sind For­men und Stan­dards wie Krönen­sch­wanz, Halb­mond, Pla­kat, Ko Samui, Ana­nas­gelb und vie­le ande­re regis­triert. Für die Bewer­tung von Bet­ta gibt es meh­re­re Stan­dards, die oft sehr unters­chied­li­che Ergeb­nis­se lie­fern. Die vers­chie­de­nen Schu­len wol­len sich im All­ge­me­i­nen nicht eini­gen oder sich gegen­se­i­tig bere­i­chern. Die Tra­di­ti­on der Betta-​Ausstellungen lebt sowohl in der Slo­wa­kei als auch in Tsche­chien. In letz­ter Zeit fan­den die­se Auss­tel­lun­gen vor allem in Mar­tin, Ban­ská Bys­tri­ca und in letz­ter Zeit sehr aktiv in Bra­ti­sla­va statt.


Pela­tih ada­lah bagian dari labi­rin. Fami­li Bet­ta memi­li­ki bany­ak spe­sies yang dije­las­kan: aka­ren­sis, albi­mar­gi­na­ta, ana­ba­to­ides, balun­ga, bel­li­ca, bre­vi­obe­sus, bro­wno­rum, bro­wno­rum, sara­wak, bur­di­ga­la, chan­no­ides, chan­no­ides maha­kam, chi­ni, chlo­rop­ha­rynx, coc­ci­na, dimi­dia­ta, edit­hae, eni­sae, foers­chi, foers­chi man­dor, fus­ca­hip­po­si­de­ros, imbel­lis, livi­da, livi­da tajong karang, mac­ros­to­ma, mini­opin­na, ocel­la­ta, pato­ti, per­sep­ho­ne, pi, pic­ta, pin­gu­is, pri­ma­pug­nax, pug­nax kapu­as, pulch­ra, pulch­ra pon­tian, rena­ta, rub­ra­ru­ti­lans, schal­le­ri, simo­rum, sim­plex, sma­rag­di­na, sp. bang­ka, sp. kapu­as, sp. maha­chai, sp. nort­hern, sp. sang­gau, sp. suka­da­na, sp. tay­an, spi­lo­to­ge­na, splen­dens, splen­dens ko samui, splen­dens pine­app­le yel­low, stro­hi, tae­nia­ta, tomi, tus­sy­ae, uni­ma­cu­la­ta, uni­ma­cu­la­ta muara wahu, uni­ma­cu­la­ta san­ta­kan, waseri.

Bet­ta ber­na­pas den­gan organ per­na­pa­san khu­sus – labi­rin untuk ber­na­pas uda­ra atmo­s­fer. Hal ini mem­be­ri­nya kemam­pu­an untuk ber­ta­han hidup di kolam kecil yang ditum­bu­hi di Asia Timur yang keku­ran­gan oksi­gen. Dike­nal bahwa pejan­tan sering ber­ta­rung satu sama lain dalam hidup dan mati. Kare­na mere­ka ber­gan­tung pada oksi­gen atmo­s­fer. Kadang-​kadang mere­ka per­lu per­gi ke per­mu­ka­an untuk ber­na­pas. San­gat mena­rik bahwa bah­kan sela­ma per­ta­run­gan sen­git, pejan­tan yang tidak per­lu ber­na­pas akan menung­gu lawan­nya untuk ber­na­pas. Ter­ha­dap spe­sies lain yang tidak ter­kait, mere­ka ber­tin­dak apa­tis, sehing­ga mung­kin untuk meme­li­ha­ra­nya dalam aku­arium sosial, den­gan asum­si hanya satu pejan­tan dalam tang­ki. Mes­ki­pun anak-​anak Bet­ta tidak saling ber­ke­la­hi di masa muda. Jika untuk ala­san ter­ten­tu Anda gagal mema­tu­hi itu, maka disa­ran­kan untuk memi­li­ki bany­ak tem­pat per­sem­bu­ny­ian di tang­ki, tana­man men­gam­bang, di mana ikan dapat mene­mu­kan lebih bany­ak kete­nan­gan. Tidak cocok juga untuk meng­kom­bi­na­si­kan Bet­ta den­gan para­di­se­fish (Mac­ro­po­dus spp.), gou­ra­mis – Tri­cho­gas­ter. Hari­mau Asia ini tidak akan men­ghen­da­ki keda­maian – mere­ka ber­pe­ri­la­ku seca­ra agre­sif satu sama lain.

Bet­ta rela­tif tidak rewel, dalam repro­duk­si jan­tan mem­ban­gun sarang ber­bu­sa – mere­ka men­gam­bil uda­ra ke dalam mulut dan di bawah per­mu­ka­an den­gan gelem­bung kecil ini mere­ka men­cip­ta­kan ayunan lang­sung. Oleh kare­na itu pen­ting agar per­mu­ka­an air tidak ter­la­lu ber­ge­rak, atau hanya ber­ge­rak sedi­kit dalam kasus seper­ti itu. Tana­man men­gam­bang, tana­man di per­mu­ka­an air ada­lah bagian pen­ting dari peme­li­ha­ra­an dan peme­li­ha­ra­an Bet­ta. Telur san­gat kecil dan mem­bu­tuh­kan pakan yang san­gat kecil pada awal­nya, atau maka­nan hidup lain­nya yang san­gat kecil. Ren­tan ter­ha­dap fluk­tu­asi suhu, oleh kare­na itu pen­ting untuk men­ce­gah mere­ka dari peru­ba­han suhu di selu­ruh kolom air. Oleh kare­na itu san­gat disa­ran­kan untuk menu­tup rapat per­mu­ka­an aku­arium. Ide­al­nya, air harus memi­li­ki suhu yang sama den­gan suhu uda­ra di atas per­mu­ka­an. Di anta­ra Bet­ta splen­dens, ber­ba­gai ben­tuk war­na telah dibiak­kan, yang paling umum ada­lah merah, biru, hijau, kuning. Selain itu, saya men­ca­tat ben­tuk dan stan­dar beri­kut: cro­wn tail, half­mo­on, pla­kat, ko samui, pine­app­le yel­low, dan bany­ak lagi. Ada bebe­ra­pa stan­dar untuk peni­laian bet­tas, dalam bany­ak kasus men­gha­sil­kan hasil yang san­gat ber­be­da. Bia­sa­nya, sekolah-​seluk beluk juga tidak setu­ju, atau mem­per­ka­ya satu sama lain. Tra­di­si pame­ran bet­ta ada di Slo­va­kia dan Repub­lik Ceko. Di sini, pame­ran bet­ta telah dia­da­kan dalam peri­ode terak­hir teru­ta­ma di Mar­tin, Ban­ská Bys­tri­ca, dan baru-​baru ini Bra­ti­sla­va san­gat aktif.


बोजोव्नीका मेज एक लेबिरिंथका भाग हुन्। बेटा परिवारमा अनेक प्रजातिहरू छन् जस्तै: aka­ren­sis, albi­mar­gi­na­ta, ana­ba­to­ides, balun­ga, bel­li­ca, bre­vi­obe­sus, bro­wno­rum, bro­wno­rum, sara­wak, bur­di­ga­la, chan­no­ides, chan­no­ides maha­kam, chi­ni, chlo­rop­ha­rynx, coc­ci­na, dimi­dia­ta, edit­hae, eni­sae, foers­chi, foers­chi man­dor, fus­ca­hip­po­si­de­ros, imbel­lis, livi­da, livi­da tajong karang, mac­ros­to­ma, mini­opin­na, ocel­la­ta, pato­ti, per­sep­ho­ne, pi, pic­ta, pin­gu­is, pri­ma­pug­nax, pug­nax kapu­as, pulch­ra, pulch­ra pon­tian, rena­ta, rub­ra­ru­ti­lans, schal­le­ri, simo­rum, sim­plex, sma­rag­di­na, sp. bang­ka, sp. kapu­as, sp. maha­chai, sp. nort­hern, sp. sang­gau, sp. suka­da­na, sp. tay­an, spi­lo­to­ge­na, splen­dens, splen­dens ko samui, splen­dens pine­app­le yel­low, stro­hi, tae­nia­ta, tomi, tus­sy­ae, uni­ma­cu­la­ta, uni­ma­cu­la­ta muara wahu, uni­ma­cu­la­ta san­ta­kan, waseri।

बोजोव्नीका एक विशेष श्वासन अंग – अंतरिक्षीय ऑक्सीजन साँस लिनुका लागि लेबिरिन्थ द्वारा श्वासन लिन्छ। यसले उसलाई पूर्वी एशियाको छोटा छोटो पोखरहरूमा बाँसुने शक्ति प्रदान गर्दछ जुन अक्सीजन कम छ। पुरुषहरू जीवन र मृत्युमा अक्सीजनमा निर्भर भएर एकअगाडि अरु पुरुषसँग लडाइँ गर्छन् भने तिनीहरू ज्ञात छ। किनभने उनीहरू अंतरिक्षीय ऑक्सीजनमा निर्भर छन्। कभी-कभार उनीहरू सतहमा जान प्रयोग गर्न पनि पर्छ। यस रूपमा एक तीव्र युद्ध दौड़मा अन्याय गर्ने पुरुषलाई निर्देशित नै निर्देशित गरिएको हो जो स्वासा लिन आवश्यक छैन। अर्का नसम्म यसलाई अपेथेटिक रूपमा अन्य प्रजातिहरूको प्रतिकूल अनुपालन गर्दछ, जसले उसलाई सामाजिक एक्वेरियममा पालना गर्न सक्छ, एक्कै ठाउँमा एक पुरुष मात्र ठाउँमा। तर यदि केही कारणले तपाईंले यसलाई पालना गर्न सक्नु भएन भने तपाईंलाई बहु छिमेकी स्थान, फुलेपानी, जसमा माछाहरू थोरै अधिक शान्ति पाउन सक्छन्, तालमा हुन। बोजोव्नी साथ विचलित गर्दैन नै (Mac­ro­po­dus spp.) gou­ra­mis – Tri­cho­gas­ter। यी एसियाई बाघहरूलाई एक अर्कासँग सत्रापर्दो गर्ने उनीहरूले नप्रिय छन्।

बोजोव्नी सम्पर्क दिएको छ, पुरुषहरू फोमन घर बनाउँछन् – उनीहरू मुखमा हावा लिन्छन् र सतहमा यस छोटो बुलबुलाहरूसहितको उपन्यासले खुलिलो बनाउँछन्। यसै कारण जलको सतह धेरै अब्यावहारिक हुन चाहिँदैन, वा ती तलै सामान्य रूपमा मात्र हल्काहल्का हुनुपर्छ। लाट्यूहरू, जलारोपण फसलहरू पालना र प्रतिस्थापन गर्ने बोजोव्नीको महत्त्वपूर्ण भाग हुन्। अंडा धेरै छोटो हुन्छ र प्रारम्भिकमा तिनीहरूलाई खाद्न वा अन्य धेरै छोटो भोजनको आवश्यकता छ। तापक्रमका परिणाममा सजिलै परिणाम प्राप्त गर्न उत्तम छ। यसले सामान्यत: जलस्रोतमा विभिन्न रंगका बेटा प्रकारहरू पाल्याउँछ, भने अधिकांशत: रातो, निलो, हरियो, पहेलो। त्यसके अतिरिक्त, म यो रूपहरू र मापदण्डहरू नोट गर्छु: क्राउन्टेल, हाफमुन, प्लाकट, को सामुई, पाइनएप्पल पहेलो, र अन्य धेरै। बेटा प्रजननका लागि कई मापदण्डहरू छन्, धेरै प्रकारहरूमा पूरा विभिन्न परिणामहरू ल्याउँछन्। साधारणतः, एउटा एक साथ नमिल्ने, वा एक अर्कालाई धनलाभी गर्ने शैली प्राथमिक छैन। बोजोव्नीको प्रदर्शनीको परंपरा स्लोभाकिया र चेक गणतन्त्रमा छ। यहाँ, बोजोव्नीको प्रदर्शनीका अन्तिम कालका अवधिमा विशेषका रूपमा मार्टिन, बान्स्का बिस्त्रित्सा, र अहिलेसम्म काफी सक्रिय ब्राटिस्लाभमा भएको छ।


Odka­zy

Use Facebook to Comment on this Post