Na prvý októbrový víkend v roku 2008, sme si my, partia z Bratislavy, z Brna a Žďaru nad Sázavou naplánovali akvaristickú lahôdku – návštevu nemeckého Duisburgu, konkrétne troch miest – pomerne známeho , veľtrhu Zierfische und Aquarium, kde sa konal 7. ročník Diskus Championat a jednej peknej akvaristiky Hobby ZOO Tillmann. Akciu zorganizoval brnenský klub a chvalabohu za to. Mali sme zabezpečenú cestu „vlastným“ autobusom z Brna, ubytovanie, program. Partia z Bratislavy činila 8 osôb – dve autá. Skoro ráno 3. októbra sme sa presunuli do Brna, kde nás očakávala „spojka“ – Franta Csefay, ktorý nás usadil, a vďaka nemu a aj jeho osobnej prítomnosti sme sa bezproblémovo presunuli ku autobusu. Náš smer bol jasný – . Čakalo nás viac ako 1000 km cesty. Cesta trvala 12 hodín, ale asi si viete predstaviť, že o zábavu bolo postarané. Tam sme cestovali cez deň, v Žďári sme ešte naložili našich kamarátov zo Žďáru. Podľa môjho odhadu sme takmer naplnili celý autobus, asi 3-4 miesta zostali voľné. Asi 42 akvaristov bolo ochotných merať cestu do Duisburgu. Večer sme zdarne docestovali. Po ubytovaní sme sa viacerí vybrali do mesta. Veď predsa vyvstala otázka: Čo s načatým večerom? Naše prekvapenie bolo veľmi veľké – v Duisburgu vládol pokoj. Nechápali sme, prečo bol večerný ľudoprázdny. Na širokých bulvároch bol len kde tu niekto. V reštauráciách sme mnohí sedeli sami aj viac ako hodinu. Z hotela sme sa vybrali snáď okolo 21-ej hodiny. Ráno nás po raňajkách čakal bohatý program. Začali sme návštevou .

by som opísal ako také menšie . Slovom menšie myslím napr. jedno poschodie bratislavského Supermarketu TESCO v centre mesta. Na pomerne veľkej ploche sa nachádzali len „chovateľské potreby“. Už ruch na parkovisku pred bol veľký. Pripomínam, že bol pracovný deň po 10 hodine ráno. Vnútri bolo veľa ľudí, a poobede, keď sme sa sem ešte raz vrátili, doslova davy. Pred samotným vstupom bolo zopár stánkov a obchodov s občerstvením, snáď nejaké suveníry. Vnútri ma prekvapilo napr. to, že ten istý druh tovaru bol na viacerých miestach, aj asi s rôznou cenou. Vodné boli na troch, možno štyroch miestach. Mal som opticky dojem, že sú aj v rovnakých nádržiach, rovnako pekné a druhovo veľmi podobnej skladby. Páčilo sa mi to, myslím si, že pán Zajac vie čo robí. Zákazník má zrejme možnosť si vybrať, či sa bude orientovať na cenu, alebo na overenú značku, pričom je to urobené slušne – tovar sa navzájom „nevidí“. V som videl veľa produktov, ktoré u nás nie sú také dostupné, ale keďže som skôr chcel zaznamenať veci fotoaparátom, tak som sa nakupovaniu veľmi nevenoval. Až tesne pred odchodom som kúpil štyri pekné tenké , ktoré som už asi 3 roky zháňal. Budú skrášľovať rastlinné . Zo sme sa presunuli na Zierfische und Aquarium.

Čítaj príspevok  Pterophyllum scalare - akvaristická klasika