2014, Akcie, Akvaristika, Bezstavovce, Farebné, Fauna, Kôrovce, Krevety, Reportáže, Ryby, Stavovce, Taxonomicky, Výstavy, Výstavy, Živorodky

Žilina akvaristická

V Žiline sa v roku 2014 uskutočnila výstava Betta splendens, Guppy páry a kreviet – Caridina Show. Čiastočne sa konala aj burza. Ja som na akcii pôsobil ako posudzovateľ gupiek. Po odpracovaní sme sa odobrali ku stolom a oslavovali sme odrobenú prácu a vzájomnú prítomnosť :-). Na akcii bol prítomný predseda IKGHEddy Vanvoorden. Nad všetkým bola réžia Janka Budaia.

2011, Fauna, Reportáže, ZOO

Rybí dům v Chotěbuzi

Na akvaristickom putovaní som sa rad dostal aj do Rybího důmu v Chotěbuzi. Vnútri sú okrem veľkých nádrží aj menšie akvária, obchod, reštaurácia a vonku vodná nádrž, kde sa dá za poplatok chytať ryby. Videl som, že sem chodí naozaj dosť ľudí, napriek tomu, že neďaleko je len malá obec.

V piatich obrích akváriách o kapacite 300 000 litrov vody sa nachádza domáca ichtyofauna – kapor, štuka, sumec, jeseter, lieň atď. V menších nádržiach, 150 – 700 litrových sú tropické a subtropické druhy rýb (rybidum.cz). V rámci areálu sa nachádza reštaurácia, predajňa rýb a dá sa tu aj ubytovať (rybidum.cz).

2011, Akvaristika, Chovne, Prax, Reportáže

Chovňa Jozefa Vrábela v Třánoviciach

V roku 2011 som bol účastníkom akvaristického zájazdu, v rámci ktorého sme navštívili okrem iného aj chovňu Jozefa Vrábla, resp. firmu Czechfish Trade v Třánoviciach. Páčilo sa nám :-).

2006, Botanické záhrady, Reportáže

Botanická záhrada Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej

Botanická záhrada Univerzity Karlovej bola založená v roku 1775 Josefom Bohumírom Mikanom, pôvodne na Smíchove, na mieste bývalej jezuitskej záhrady (Wikipedia). Korene Botanickej záhrady siahajú až do prvej polovice 14. storočia. Pri kláštore kartuziánov bola vybudovaná obrovská kláštorná záhrada, jej súčasťou bol sad a vinice. Kláštor v dobe husitských vojen zanikol, ale záhrada vytrvala (Jan Puci, Jindřich Drda).  Dnešné Dienzenhoferove sady sú pozostatkom pôvodnej botanickej záhrady. Mala 9 skleníkov, pestovalo sa tu asi 13 tisíc druhov a foriem rastlín. Po povodni v roku 1890 bola premiestnená na Nové Mesto. Tam bola odkúpená Slupská záhrada budovaná od Českej spoločnosti pre zveľaďovanie zahradníctva v Prahe (Wikipedia). Bombardovanie Prahy 14. 2. 1945 zničilo nemecké skleníky a české poškodilo. České skleníky bol v rokoch 1946 – 1949 prestavané (Kamila Špinarová). Rozloha botanickej záhrady je 3.5 hektára, ročne ju navštívi asi 100 tisíc návštevníkov (Wikipedia). V exteriéroch je asi 3 000 druhov rastlín (bz-uk.cz). Expozičná plocha skleníkov je 1600 m2 (uk.cz). Vlhké subtrópy sa v lete sťahuje do exteriérov, je rozdelená podľa kontinentov. Skleníky aj exteriéry sú otvorené celoročne, vstup do exteriérov je zdarma (Jolana Nováková).

V tropických skleníkoch dominujú vo vstupnej časti cykasy a palmy. V ďalšej časti sa nachádzajú paprade a rastliny tropického lesa, v bylinnom poschodí bohato zastúpené najmä čeľaďou Araceae. V inej časti sa nachádza jazierko s leknami. Na zadnej stene sú orchideje. Subtropické skleníky sú rozdelené na vlhkejší a suchší. Vlhký slúži na prezimovanie rastlín z exteriérov. Suchý subtropický skleník je venovaný sukulentom (Tomáš Procházka). Vonkajšie expozície obsahujú cca 3 000 druhov rastlín. Stredoeurópska flóra je zastúpená skalkovou časťou z Českého krasu, rastlinami z teplomilných skalných stepí, horských vápencových skál, dubohrabových hájov, lužných lesov a stojatých a pomaly tečúcich vôd. V inej časti sú zastúpené vodné, bahenné, úžitkové rastliny, rastliny piesočnatých biotopov, rašelinísk a slatín. Nachádza sa tu napr. zatienená skalka, stredoeurópska skalka (uk.cz).

Odkazy: