Firma Aqua World, nemecká SERA a česká SERA usporiadala 18.11.2007 odborný seminár spojený s prednáškou Hynka Dařbujána. Seminár sa konal v priestoroch hotela vo Veľkom Bieli. Bol určený majiteľom, vedúcim predajní a personálu predajní s pokročilými skúsenosťami a znalosťami. Zúčastnilo sa ho približne 40-50 záujemcov. Seminár prebiehal cca od 10:00 a končil po 17 hodine. O účastníkov bolo dobre postarané, dostali sme občerstvenie, obed, preklad z nemčiny bol zabezpečený. Prekladal Ing. z českej SERY a Ing. Ján Kolc z firmy AQUA WORLD. Z nášho klubu sme sa zúčastnili traja Petrovia 🙂 – Benčúrik, Neubauer a ja. Rád by som vám popísal zopár informácií, ktoré sa mi zdali užitočné. Prednášajúcimi boli Dieter Untergasser – vedecký poradca spoločnosti GmbH a Ing. Hynek Dařbuján – odborník na a morskú akvaristiku. S týmito témami a v tomto poradí: Dieter Untergasser – , Hynek Dařbuján – , Dieter Untergasser – Liečenie, , . Dieter Untergasser bol výborne pripravený, rozprával o širokej palete výrobkov, ktoré produkuje, od krmív až po , a iné prípravky upravujúce vodu. Priznám sa, že som čakal ďaleko viac chvály na výrobky „svojej“ firmy, ale toho som sa nedočkal. Pán Untergasser mal pripravené aj pomôcky, na ktorých demonštroval účinky niektorých výrobkov na úpravu vody – napr. „Toxivecu“. Okrem iného som sa dozvedel, že poskytuje najkompletnejšiu sadu krmív pre jednotlivé . Zistil som, že označené značkou FD sú lyofilizované, čiže sušené silným mrazom. Možno aj vy poznáte . Ja sám ho občas používam, keď prenášam , a stretol som sa s tým aj v niektorých akvaristických predajniach. Ryby sú po ňom pokojnejšie. viaže , vo vode, chráni pokožku rýb, pôsobí proti stresu rýb tým že vplýva na ich nervovú sústavu. Avšak viacerým akvaristom vadil zápach Aquatanu po vitamíne B. Nový tento zápach už nemá.

Čítaj príspevok  Girardinus metallicus - drobná krásna divoká živorodka

Najviac ma zaujali štyri výrobky: , , a . je prípravok, ktorý odstraňuje škodlivé látky z vody ako napr. , , , , , . je určený na – prebytok fosfátov je príčinou rastu rias. Účinkuje tak, že vytvorí zrazeninu (zákal), ktorý sa odstráni filtráciou. 500 g granulátu viaže až 12 500 mg fosfátov. je vysoko porézny samočistiaci materiál vhodný do biofiltra ako filtračné médium. Jeden liter siporaxu poskytne 270 m2 plochy pre . Siporaxové valčeky sú zo skla, preto sú chemicky neutrálne. je – napr. proti krupičke. Účinná látka preniká bunkovou stenou parazita. vodu nefarbí.

ammonia, , anti-unicellular skin parasites, , Aqutan, , , , , chloramine, chlorine, , Dieter Untergasser, of marine fish, , excess algae, feed, filter media, filtračné médium, fish disease, fish doctor, , healing fish, heavy metals, Hynek Dařbuján, including new products, Ján Kolc, , , , , krmivo, , rýb, , market , meal, news among cichlid, nitrate, nitrification space, odborný seminár, , , , , penetration through the cell wall, penetration through the cell wall of the parasite, pharmaceuticals, phosphates, , , granules, pollutants in water, porézny materiál, porous material, , , , , , priestor pre , , , providing their own experience of testing, removal of phosphates from water, removing pollutants from water, , , samočistiaci materiál, self-cleaning material, seminar, , , , skin parasites, , školenie, space for nitrification bacteria, , , training, treatment, , , seminár

Čítaj príspevok  Morské organizmy

Prednáška Hynka Dařbujána bola zaujímavá a navyše vtipne podaná. Prostredníctvom nej sme sa pozreli do sveta, ktorý je od nášho veľmi vzdialený, exotický. Hynek sa vyjadril aj tom, že nie je práve najbezpečnejší región. Centrá obchodu, prístavy a asi všetko tam nielen vypadá inak ako u nás, ale často je to aj veľmi rozdielne od našich predstáv. Darmo, je iná kultúra. Hynek spomenul, že by sa rád na toto jazero ešte vrátil, tak nech mu to vyjde :-). Seminár zakončil Untergasser školením o liečivách a chorobách. Jeho rozprávanie bolo veľmi podrobné. Na Internete dokonca môžete pána Untergassera nájsť pod pomenovaním „rybí doktor“.