V Žiline ZO začala v decembri 2009 organizovať vždy každú prvú nedeľu v mesiaci v Dome techniky na ulici Vysokoškolákov, akvaristickú burzu. Akcia sa koná spolu s vtáčkarskou (exotárskou) burzou, ktorá sa koná už dlhé roky. Prvá akcia sa konala 6.12.2009 od 6:30 do 11:30. Exotárska časť vtedy skončila 9:30, ako býva zvykom. Aj mňa zaskočilo, že sa konajú v nedeľu a ešte k tomu tak skoro ráno. Čudoval som sa, aj keď som vedel, že exotári to tak majú vo zvyku aj v iným mestách Slovenska. My sme sa na prvú burzu vybrali štyria z Bratislavy v dvoch autách. Jeden z nás dokonca ani nebral žiadny tovar. Aj my ostatní sme šli skôr naľahko oťukať terén. Okrem nás prišli aj Ostraváci, Poliaci, iní Bratislavčania a nejakí domáci. Veľmi sa nám páčili stoly, ktoré boli pevné a aj pekné. Páčilo sa nám aj množstvo ľudí, ktoré prišlo. Odhadujem viac ako 500 ľudí. My sme dorazili asi 5:45 na miesto a už sa aj trúsili pomedzi nás aj prví zákazníci. O siedmej hodine ráno tam bol nával. Po deviatej začalo ľudí evidentne ubúdať. Akvaristov prišlo samozrejme pomenej, ale to sa dalo očakávať. Exotári však neohrdli a popozerali aj našu ponuku a podaktorí utratili aj dáke euryčká. Ja som zase rád popozeral ich , ale eurá som minul iba na párky a kofolu v miestnom pridruženom „bufete„. Bufet bol zaujímavý – promptný, sympatický personál, predával sa aj . Snáď sa ho nik nenapil ;-). Akvaristická časť ponúkala , , krevety, , suché, živé, mrazené. Najmä mrazené krmivo bol výborný tovar, plné auto ktorým ho istý Poliak doniesol, ostalo skoro prázdne. Mrazené ponúkali aj Ostraváci, okrem toho mali živé patentky, koretry, , aj . Po akcii sme sa premiestnili tuším štyrmi autami ku Jankovi Budaiovi, kde nám ukázal jeho klenoty. Po odchode od Jana sme nabrali kurz .

Čítaj príspevok  Výstavy v Hrabušiciach

Medzitým sa konalo už množstvo týchto búrz. Reakcie na ne neboli vždy len pozitívne. Pikošky, ktoré šli v Bratislave, v Žiline nechcel skoro nikto. Druhá takáto spoločná exotársko-akvaristická akcia bola 3.1.2010, čo je z môjho pohľadu hrozný termín. Napriek tomu prebehla ku spokojnosti všetkých :-)). Každopádne si myslím, takéto sa nám páčili po každej stránke. Vďaka tradícii exotárov a pravidelnosti budú pre nás prínosom. Myslím samozrejme aj na pozíciu predajcov aj zákazníkov. Samozrejmé je aj to, že exotárov a akvaristov sa prelínajú aj odlišujú. Ich motivácia chovať aj kupovať je podobná. Teším sa preto na ďalšie .